Pascha z ziarnami kawy

Pascha z ziarnami kawy

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się paschę z toną bakalii we wszystkich smakach, śmietaną i większą ilością cukru. Chyba tak będzie lepiej:

 

Składniki:

1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)

100 g masła

7 żółtek

opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)

500 g sera twarogowego

łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)

ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram

tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)

Co robić?

Cukier ucieramy z miękkim masłem na gładką masę. Jeśli masz zwykły cukier to dłużej, jeśli cukier puder to krócej. Chyba że nie przeszkadza Ci, że cukier chrzęści w zębach.

Nie przerywając ucierania, dodajemy żółtka (po jednym), a następnie ser i mascarpone (stopniowo), posiekaną czekoladę (osobiście lubię większe kawałki), śliwki i ziarna kawy. Sitko wykładamy gazą (opatrunkową z apteki lub muślinem). Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby odciekła.

Rano wykładamy na talerz i dekorujemy.

 


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj paschy czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną […]