Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz tyle kalorii, opuszczasz 2 pierwsze składniki. Najbardziej lubię paschę z wędzonymi śliwkami, ale gdyby nie udało Ci się ich kupić, to wystarczy pół posiekanej czekolady – też będzie pyszna.

 

Składniki:

 

50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie)

3 żółtka (opcjonalnie)

pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik)

pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)

po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu

3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji

 

100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin

 

gorzka czekolada roztopiona i zamrożona na kawałku folii bąbelkowej Joanny Niedobeckiej – szczegóły zaraz

 

Przepis na paschę miodową z czekoladą

Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów.

Wystarczy roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, przełożyć płynną na kawałek folii bąbelkowej i zamrozić. Będzie potrzebna dopiero przed samym podaniem następnego dnia. Taka czekolada się nie psuje, więc można ją wykorzystywać po trochu później. Genialny pomysł – polecam całą książkę.

 

Jeśli robimy pełną wersję to rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek i czekolady i dokładnie ucieramy, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy śliwki. Stale mieszamy aż składniki się połączą i masa serowa będzie gładka. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, żeby nadmiar wody się odsączył do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby pascha nabrała kształtu. Bardzo lubię wzór, który gaza odciska na powierzchni serka.

Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz i dekorujemy posypując połamanymi kawałkami pszczółkowej czekolady z zamrażalki, kawałkami orzechów i płynnym miodem.  Podajemy schłodzoną. Niektórzy lubią ją nawet zamrożoną jak lody – wtedy przed podaniem wkładamy ją na godzinę do zamrażarki.

 

Pascha miód i czekolada

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia […]

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]



  • Miód i czekolada ciekawe połączenie…lubię słodkie ale nie wiem czy to by mnie nie zabiło 🙂

  • Magda

    w tym roku w końcu się nie odważyłam zadebiutować przyrządzając paschę. Za rok już sobie nie odpuszczę 😉

  • Takiej jeszcze nie robiłam, zapisze przepis na następną Wielkanoc.

    • Ugotowane Pozamiatane

      Na co dzień też jest pyszny


Bitnami