“Paryskie smaki” – recenzja

“Paryskie smaki” – recenzja

Trish Deseine to Francuska Nigella. Prowadzi program kulinarny, opublikowała kilka kultowych we Francji książek i napisała pewien bardzo nietypowy przewodnik po Paryżu. Nie znajdziemy tu żadnych zabytków, ponieważ “Paryskie smaki” to książka dla kogoś, kto w Luwrze już był i interesuje go tylko jedno: jedzenie.
Jeśli chcecie wiedzieć, które piekarnie i cukiernie są warte polecania, gdzie kupić najlepsze mięso i warzywa, jakie luksusowe produkty spożywcze można dostać w Paryżu i nigdzie indziej, gdzie pójść na brunch a gdzie na elegancką kolację, jest to przewodnik dla Was. Przyda się także, jeśli zapragniecie przeprowadzić się do Miasta Świateł i nie będziecie wiedzieli, gdzie kupić najpiękniejsze talerze i który bazar spożywczy jet najlepszy. Oczywiście jeśli spędzacie tam tylko jeden dzień i nie wiecie co zrobić w niedzielę w Ratatouillandzie, Trish Deseine nie zostawi Was na lodzie.

paryskie smaki2
Nie brakuje też rekomendacji dla podróżujących palcem po mapie, którzy potrzebują, żeby zarekomendować im najlepsze blogi i strony internetowe o Paryżu, opisać najdroższe restauracje, na które raczej nie będzie nam stać w najbliższym czasie i pokazać kulinarne ikony jak restauracja Le Voltaire.
Ponieważ Trish świetnie gotuje nie może też zabraknąć przepisów. Na pewno wypróbuję zupę z marakują i dip z karczocha.
Bon appetit!

paryskie smaki

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/paryskie-smaki-9788378185130.html’ classes=”big”]
Paryskie smaki
Autorka: Trish Deseine
Wydawnictwo: Dom wydawniczy Rebis
Data premiery: 2014
Ilość stron: 208
Okładka: twarda


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]