“Paryskie smaki” – recenzja

“Paryskie smaki” – recenzja

Trish Deseine to Francuska Nigella. Prowadzi program kulinarny, opublikowała kilka kultowych we Francji książek i napisała pewien bardzo nietypowy przewodnik po Paryżu. Nie znajdziemy tu żadnych zabytków, ponieważ “Paryskie smaki” to książka dla kogoś, kto w Luwrze już był i interesuje go tylko jedno: jedzenie.
Jeśli chcecie wiedzieć, które piekarnie i cukiernie są warte polecania, gdzie kupić najlepsze mięso i warzywa, jakie luksusowe produkty spożywcze można dostać w Paryżu i nigdzie indziej, gdzie pójść na brunch a gdzie na elegancką kolację, jest to przewodnik dla Was. Przyda się także, jeśli zapragniecie przeprowadzić się do Miasta Świateł i nie będziecie wiedzieli, gdzie kupić najpiękniejsze talerze i który bazar spożywczy jet najlepszy. Oczywiście jeśli spędzacie tam tylko jeden dzień i nie wiecie co zrobić w niedzielę w Ratatouillandzie, Trish Deseine nie zostawi Was na lodzie.

paryskie smaki2
Nie brakuje też rekomendacji dla podróżujących palcem po mapie, którzy potrzebują, żeby zarekomendować im najlepsze blogi i strony internetowe o Paryżu, opisać najdroższe restauracje, na które raczej nie będzie nam stać w najbliższym czasie i pokazać kulinarne ikony jak restauracja Le Voltaire.
Ponieważ Trish świetnie gotuje nie może też zabraknąć przepisów. Na pewno wypróbuję zupę z marakują i dip z karczocha.
Bon appetit!

paryskie smaki

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/paryskie-smaki-9788378185130.html’ classes=”big”]
Paryskie smaki
Autorka: Trish Deseine
Wydawnictwo: Dom wydawniczy Rebis
Data premiery: 2014
Ilość stron: 208
Okładka: twarda


Related Posts

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Jedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w XX w. Ostatnie sto lat Rosji widziane jest przez pryzmat gotowania i jedzenia od carskich uczt do gołych półek […]

Książki o fotografii kulinarnej dla amatorów – recenzja

Książki o fotografii kulinarnej dla amatorów – recenzja

Jakiś czas temu wybrałam się na warsztaty kulinarno-fotograficzne, gdzie pod okiem szefa kuchni Kuby Korczaka i specjalistki od fotografii kulinarnej Magdy Klimczak mogłam pobawić się w fotografa kulinarnego.   Niestety od samego pójścia na fajne warsztaty moje umiejętności fotograficzne cudownie nie wzrosły. Wbrew przeciwnie. Zdałam […]