Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, żeby na miejscu wkroić sobie do środka jakieś warzywka typu pomidor czy ogórek, które zerwie się z grządki i mieć obiad. Moja wersja jest nieco bardziej na bogato. Najlepiej smakuje schłodzona! Osoby, które nie lubią ostrego smaku cebuli mogą ją namoczyć w wodzie z octem, tak jak w oryginalnym przepisie, ale ja się do nich nie zaliczam. Dodatek tuńczyka zamienia tę lekką sałatkę w sycący obiad na upalne dni.

Składniki:
100 g sucharków – u mnie greckie sucharki paksimadia, ale mogą być zwykłe
pół szklanki zimnej wody
2 łyżki octu jabłkowego
duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
duża cebula –  cienko pokrojona w piórka i posolona
4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
świeżo zmielony pieprz
kilka listków bazylii do dekoracji
pestki dyni do dekoracji

garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
chlust oliwy do dekoracji

Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem

Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego […]



  • Wyglada oblednie, tunczyk chodzi za mna juz od tygodnia, pora na niego 😉

  • Patrycja Czubak

    Wygląda przepysznie !

  • Banalnie prosta i z pewnością bardzo smaczna! 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Dokładnie! Idealna na lato, kiedy nie chce nam się za dużo stać przy garach

  • Dominik

    U omnomnom <3 wygląda pysznie 😀


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami