Ocet lawendowy do sałatek

Ocet lawendowy do sałatek

Jeśli lubicie ocet jabłkowy jako dodatek do sałatek czy baza do sosu winegret, to powinniście przetestować jego bardziej aromatyczny odpowiednik. Winegret na bazie octu lawendowego robi się tak samo jak zwykły. Ja mieszam dokładnie 5 łyżek oliwy, łyżkę octu, łyżkę musztardy i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Taki sam ocet można zrobić też z fiołków – już niedługo będzie na nie sezon. Ocet lawendowy można też rozcieńczyć wodą 1:10 i używać jako spray do twarzy.

 

Składniki:

 

szklanka octu jabłkowego

połowa szklanki suszonej lawendy

 

Jak przygotować ocet lawendowy do sałatek?

 

Lawendę i ocet wlewamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy lawendę przez małe sitko a ocet lawendowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony pokrywką.

ocet lawendowy

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj. Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ […]

“W słoiku” – recenzja

“W słoiku” – recenzja

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To […]




Bitnami