„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych anegdot. Najlepiej użyć tej książki właśnie jako zielnika i zabrać ją na wycieczkę, na której odnajdziemy naszego bohatera. Mnie udało się znaleźć fiołki w Parku Szczęśliwickim pod moim domem. Bardzo się ucieszyłam, bo kiedyś chciałam kupić fiołki, ale nigdzie ich nie było. Pięknie pachną, ale są delikatne i źle znoszą przechowywanie i transport. Zostały więc w kwiaciarniach wyparte przez doniczkowe fiołki afrykańskie, które są większe, ale nie można ich jeść bo są pryskane chemią. Nie mają też tak pięknego zapachu. Po co jednak kupować w kwiaciarni, kiedy mamy przewodnik napisany przez Simonę Kossak, której misją było propagowanie przyrody i sprawienie, żeby ludzie wyszli z domu i zobaczyli jakie bogactwo ich otacza. Nie trzeba w tym celu wcale jechać do Puszczy Białowieskiej, bo większość gatunków opisanych w tej książce jak krety, pokrzywy czy choćby fiołki występują bliżej niż myślisz. Na przykład w parku pod Twoim domem.

fiołki

Co można zrobić z fiołków?

ocet z fiołków

Ocet fiołkowy

 

Składniki:

 szklanka octu jabłkowego

połowa szklanki fiołków (same płatki kwiatów)

 ocet fiolkowy

Jak przygotować ocet fiołkowy?

 

Fiołki i ocet wlewamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy kwiatki przez sitko, a gotowy ocet fiołkowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony i używamy jako składnik sosu do sałatek albo rozcieńczamy i stosujemy jako kosmetyk.

cukier fiołkowy

Cukier fiołkowy

Składniki:

pół szklanki cukru pudru

pół szklanki świeżych fiołków (tylko płatki kwiatków)

Jak przygotować cukier fiołkowy?

Cukier z płatkami fiołków rozetrzyj w moździerzu. Chyba że chcesz mieć całe kwiaty w gotowym wypieku, wtedy możesz pominąć ten krok. Wysyp wymieszany z fiołkami cukier na papier i pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej, bo fiołki puszczą sok, więć lepiej, żeby wyschły. Następnie przesyp do słoiczka i używaj po łyżce do aromatyzowania ulubionych wypieków np. herbatników czy shortbreadów.

O ziołach i zwierzętach

Autorka: Simona Kossak

Wydawnictwo Marginesy

Data premiery: 2017

Ilość stron: 416

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak

 

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj. Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za […]



6 thoughts on “„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami