Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki.

Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami.

Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką.

Mus często jest podawana z chałką, ale może być też inne pieczywo. To doskonała pasta do chleba. Prawie tak dobra jak klasyczna awanturka.

Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? W kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek trzeba było importować z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior.

 

Składniki dla 2 osób:

300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół

duża cebula pokrojona w piórka

łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)

szczypta tymianku

garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję

jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane

koperek do dekoracji

pieczywo do podania

orson welles

Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior?

Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty, tak by z zewnątrz się usmażyły, ale w środku były jeszcze delikatne. Miksujemy je razem z cebulą, tłuszczem na którym smażyliśmy, tymiankiem, brandy i połową wiśni.  

Na kanapkę nakładamy mus z wątróbki, posypujemy jajkiem i dekorujemy wiśnią i odrobiną koperku. Przepyszne!

Mus z wątróbki alla żydowski kawior

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

“Smaki Izraela”-recenzja

“Smaki Izraela”-recenzja

Celem Nidy Degutiene było napisanie książki kucharskiej, która będzie jak otwarte drzwi do kuchni zwykłego izraelskiego domu. Skąd wzięła się jej fascynacja kuchnią Izraela? Nida jest Litwinką i pochodzi z Druskiennik, popularnego uzdrowiska nad Niemnem. Jej rodzice jak większość mieszańców tego kurortu wynajmowali kwatery letnikom. […]

Jajko sadzone ze smardzami

Jajko sadzone ze smardzami

Czy macie dania, które jecie tylko raz do roku albo jeszcze rzadziej? Wydają się pyszne, nie wiemy czy tylko dlatego, że są trudne do zdobycia i czy smakowałyby nam tak samo, gdyby można je było kupić w każdym sklepie. Dla mnie takim sezonowym per se […]



  • No apetycznie wygląda ten mus, a wątróbkę lubię 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Ja też bardzo lubię. Właściwie z podrobów to tylko wątróbkę i ozorek (jak jest drobno pokrojony)

  • Ale mnie zaintrygowalaś tym przepisem.

    • Ugotowane Pozamiatane

      Polecam!

  • Nigdy nie jadłam czegoś takiego, więc tym bardziej chętnie wypróbuję przepis 🙂


Bitnami