Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki.

Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami.

Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką.

Mus często jest podawana z chałką, ale może być też inne pieczywo. To doskonała pasta do chleba. Prawie tak dobra jak klasyczna awanturka.

Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? W kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek trzeba było importować z daleka a smalec wieprzowy nie wchodził z grę. Takie tłuste gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior.

 

Składniki dla 2 osób:

300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół

duża cebula pokrojona w piórka

łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie)

szczypta tymianku

garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję

jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane

koperek do dekoracji

pieczywo do podania

orson welles

Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior?

Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty, tak by z zewnątrz się usmażyły, ale w środku były jeszcze delikatne. Miksujemy je razem z cebulą, tłuszczem na którym smażyliśmy, tymiankiem, brandy i połową wiśni.  

Na kanapkę nakładamy mus z wątróbki, posypujemy jajkiem i dekorujemy wiśnią i odrobiną koperku. Przepyszne!

Mus z wątróbki alla żydowski kawior

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Nigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, uważałam, że jest zbyt tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. […]

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado? Klasyką zdrowych past śniadaniowych jest jajko i awokado. Nie może jej zabraknąć na naszym stole, zwłaszcza, że robi się ją dosłownie chwilkę. Lepsza od niej jest tylko pasta jajeczna z sardynkami.   Składniki: 3 ugotowane na twardo jajka dojrzałe awokado sok […]