Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. Zamiast części mąki jest fasola z puszki, która sprawia, że ciasto jest bardziej pożywne i smaczniejsze. Foremka jest podsypana wiórkami kokosowymi, więc na pewno ciasto nam nie przywrze do spodu. Czyli smak dzieciństwa, ale w zdrowszej wersji.

 

Składniki:

4 jajka

¾  szklanki cukru pudru

puszka czerwonej fasoli – odsączona

3 łyżki kakao

łyżka kawy zbożowej

ćwierć łyżeczki cynamonu

¾  szklanki oleju rzepakowego

płaska łyżeczka sody

¾  szklanki  mąki pszennej

forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych

kupna polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Przepis na murzynka fasolowego z wiórkami kokosowymi

Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce z kakao, kawą zbożową, sodą i cynamonem.

Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.

Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra, dół). Kiedy murzynek ostygnie polać go polewą czekoladową (jeśli jej używamy, ale nie koniecznie). Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek owocami sezonowymi.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i […]

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.   […]



  • Miałam już przyjemność smakować ciasta fasolowego i jest to przepyszna sprawa i idealny zamiennik dla zwykłego murzynka ♥

    • Ugotowane Pozamiatane

      Czasami robię też murzynka pomidorowego! warzywa w ciastach są super

  • Wygląda smakowicie. Takie wersje mi się podobają, można podawać całej rodzinie bez obaw.

    • Ugotowane Pozamiatane

      Dokładnie!


Bitnami