Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu we francuskiej cukierni jest trochę lepszy, ale tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu.

 

Składniki na 6 sztuk dla 3 osób:

pół chałki – może być “wczorajsza” – nawet lepiej

szklanka soku pomarańczowego

łyżka esencji waniliowej

kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze

garść płatków migdałów

kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym

Migdałowe grzanki typu bostock

Przepis na migdałowe grzanki bostock

Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem maczać chałkę. Jeśli kawałki chałki są większe niż miseczka, to dzielimy kromkę na pół. Każdy kawałek chałki smarujemy grubo masłem migdałowym. Delikatnie maczamy w soku pomarańczowym (nie posmarowaną stroną) i układamy na kratce do wypieków masłem migdałowym do góry a mokrą stroną do dołu. Posypujemy grubą warstwą migdałów i dociskamy je lekko palcami, żeby migdały nie pospadały przy wkładaniu do piekarnika i żeby nadmiar soku odciekł. Pieczemy 20 minut w piekarniku (180 stopni, góra – dół lub termoobieg), żeby spód nie był mokry, boki się skarmelizowały a gora przypiekła. Osobiście lubię bardzo przypieczone od góry, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie macie piekarnika spróbujcie z patelni, ale wtedy trzeba podrumienić najpierw migdały.

Przed podaniem każdą grzankę dekorujemy pierniczkiem przeciętym wzdłuż na pół, bo to przecież konkurs #przepisnakopernika.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre […]

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Jest wiele dań deserów, których nazwa pochodzi od imienia jakiejś pięknej kobiety np. Piękna Helena, Pawłowa czy właśnie Tosca. Tosca była śpiewaczką i rewolucjonistką z opery Pucciniego, a ciasto Tosca to ucierane maślane ciasto z kwaśnymi owocami i migdałową chrupiącą warstwą na górze. To typowy […]



4 thoughts on “Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami