Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu we francuskiej cukierni jest trochę lepszy, ale tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu.

 

Składniki na 6 sztuk dla 3 osób:

pół chałki – może być “wczorajsza” – nawet lepiej

szklanka soku pomarańczowego

łyżka esencji waniliowej

kupne masło migdałowe – jak nie mamy i nie chce nam się iść do sklepu rano to ewentualnie masło orzechowe, ale migdałowe lepsze

garść płatków migdałów

kilka pierniczków – u mnie pierniczki nadziewane Kopernik o smaku śliwkowym

Migdałowe grzanki typu bostock

Przepis na migdałowe grzanki bostock

Chałkę pokroić na grube kromki. Sok pomarańczowy wymieszać i wanilią w miseczce, w której będziemy potem maczać chałkę. Jeśli kawałki chałki są większe niż miseczka, to dzielimy kromkę na pół. Każdy kawałek chałki smarujemy grubo masłem migdałowym. Delikatnie maczamy w soku pomarańczowym (nie posmarowaną stroną) i układamy na kratce do wypieków masłem migdałowym do góry a mokrą stroną do dołu. Posypujemy grubą warstwą migdałów i dociskamy je lekko palcami, żeby migdały nie pospadały przy wkładaniu do piekarnika i żeby nadmiar soku odciekł. Pieczemy 20 minut w piekarniku (180 stopni, góra – dół lub termoobieg), żeby spód nie był mokry, boki się skarmelizowały a gora przypiekła. Osobiście lubię bardzo przypieczone od góry, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie macie piekarnika spróbujcie z patelni, ale wtedy trzeba podrumienić najpierw migdały.

Przed podaniem każdą grzankę dekorujemy pierniczkiem przeciętym wzdłuż na pół, bo to przecież konkurs #przepisnakopernika.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Nadmiar bigosu czy akpusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest […]

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre […]



  • Claudia

    Bardzo cenię przepisy, które pozwalają na szybkie i proste wykonanie potrawy. Te przekąski tak zachęcają na zdjęciach, że mimo iż nie lubię gotować, chyba dam im szansę!

    • Ugotowane Pozamiatane

      Dokładnie. Czasami szybko jest lepiej. Zwłaszcza na śniadanie.

  • To musi byc pyszne!

  • Ależ to musi smakować! Wszystko co lubię 🙂


Bitnami