Mięsny jeż

Mięsny jeż

Uwielbiam klimat lat ‘90, bo wtedy się wychowałam. Bardziej smakuje mi kukurydza z puszki niż z kolby,smakują mi też lekko obciachowe dania typu kopiec kreta (tu przepis). Mięsny jeż to obecny na każdym świątecznym stole talerz wędlin, tylko że przerobiony na buźkę jeża i wyśmiany w programie Pamiętniki z wakacji z 2012.

 

Serial wyśmiewał się z kapitału społecznego głównych bohaterów, ale też z dań podawany w naszych rodzinach od pokoleń, które przygotowywały nasze babcie, a teraz z pieczołowitością przygotowujemy je my i dalibyśmy się pokroić za ich sekretne receptury.

 

Składniki:

kabanosy lub parówki

wędlina w plasterkach np. szynka dojrzewająca do owinięcia kabanosów

wędlina w plasterkach do ułożenia kształtu twarzy np. salami, polędwica, szynka

2 kawałki pasztetu na policzki

3 oliwki

kawałek cytryny

 

Jak przygotować mięsnego jeża?

 

Kabanosy owijamy wędliną. Następnie przykrywamy plasterkami innej wędliny. Układamy buzię jeża z kolorowych produktów np. oliwek, winogron czy cytryny.

 

Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz.

 

 




Bitnami