Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją kiszonkę zrobiłam z białej rzodkwi, ale spokojnie można ją zastąpić kalarepką czy innym białym warzywem. Oryginalna arabska jest bardziej octowa, ale ja robię łagodniejszą zalewę z octu jabłkowego, trochę jak w książce Macieja Szaciłło, tylko mniej słoną.

Składniki na 2 średnie słoiki:

duża biała rzodkiew zimą lub 2 kalarepy wiosną

mały burak pokrojony na plasterki

900 ml wody

100 ml octu jabłkowego

czubata łyżka soli

kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

Jak zrobić kiszonkę z rzodkwi lub kalarepy?

Rzodkiew lub kalarepę obieramy i kroimy jak na frytki. Buraka kroimy na plasterki. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i przypraw. Podgrzewamy aż będzie ciepła, ale nie wrząca. Warzywa układamy w słoiku i zalewamy solanką w słoiku. Jeśli chcemy, żeby kiszonka była lekko różowa, ale nie czerwona możemy po 3 dniach wyjąć buraka.

Najlepiej przełożyć rzodkiew do nowego słoika i zalać tą samą zalewą, a buraka zjeść.

Całość przechowujemy w lodówce i jemy po 5 dniach.

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. […]

Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol. Zachwyciła […]



12 thoughts on “Libańska różowa kiszonka z rzodkwi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *