Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba najpierw podsmażyć a blaty lekko podgotować.

Tak naprawdę wystarczy jednak przygotować sobie wszystko wcześniej. Jeśli mamy gotowe nadzienie, podgotowane i ostudzone płaty lazanii oraz dobry przepis, to spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt.

Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję  z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa.

Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

Składniki:

 

cebula – posiekana w piórka

łyżka masła klarowanego do smażenia

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę

2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki

pół kilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego

100 g orzechów nerkowca

250 g ricotty

200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części)

mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania

250 g sera w kawałku startego na tarce

opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52

2 łyżki oliwy

 

beszamel z 30 g masła, 30 g mąki i 200 ml maślanki + szczypta gałki muszkatołowej (może być też kupny sos)

cynamon

świeżo zmielony pieprz

 

posiekany koperek do dekoracji

 

Sałatka:

2 grejpfruty obrane i z usuniętymi białymi błonkami (można też je wyfiletowac nożem)

mała czerwona cebula pokrojona w piórka

10 listków świeżej mięty

garść posiekanego koperku

opcjonalnie: łyżka melasy – u mnie z granatu
Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

Przepis na lasagne warzywną z łososiem i sałatką grejpfrutową

 

Zaczynamy od przygotowania sobie półproduktów.

Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje.

 

Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty aż zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i po ćwierć łyżeczki cynamonu i pieprzu.

 

Robimy sałatkę mieszając cząstki grejpfruta z cebulą, miętą i koperkiem. Polewamy melasą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

 

Gotujemy duży garnek wody. Formę żaroodporną w której będziemy piec lasagne smarujemy olejem i sprawdzamy ile płatów lazanii będzie potrzebne na każdą z 3 warstw. Na moją formę potrzeba 6 płatów zachodzących na siebie, więc tyle kawałków będę podgotowywać w każdej turze gotowania, ale mogę dorzucić jeden na wszelki wypadek, gdyby któryś płat zniszczył się przy wyjmowaniu z wodu.

 

Kiedy jesteśmy gotowi gotujemy płaty lasagne po kilka na raz zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 3 minuty, żeby były al dente. Do wody można dodać trochę oleju. Pozlepiane plastry możemy rozdzielić palcami. Odsączamy i przekładamy od razu na dno formy lub najpierw odsączamy na ściereczce do wystygnięcia.

 

Warstwę makaronu cienko smarujemy beszamelem. Następnie wrzucamy kolejną partię blatów do lasagne do garnka z wrzątkiem. W czasie kiedy się gotują, wracamy do pierwszej już gotowej warstwy. Dodajemy połowę ricotty i rozsmarowujemy na niej. Na to idzie połowa szpinaku z warzywami, połowa łososia i ⅓ orzechów nerkowca. Posypujemy garstką startego żółtego sera. Na górze układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego.

 

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).

 

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło z sałatką z grejpfruta.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

#lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne


Related Posts

Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zima to czas na warzywne zapiekanki. Poprawiają nam humor, są sycące i robią się same w piekarniku, kiedy my grzejemy się pod kocem czy przy kominku. Zawsze też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy […]

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Nigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, uważałam, że jest zbyt tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. […]