Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba najpierw podsmażyć a blaty lekko podgotować.

Tak naprawdę wystarczy jednak przygotować sobie wszystko wcześniej. Jeśli mamy gotowe nadzienie, podgotowane i ostudzone płaty lazanii oraz dobry przepis, to spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt.

Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję  z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa.

Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

Składniki:

 

cebula – posiekana w piórka

łyżka masła klarowanego do smażenia

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę

2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki

pół kilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego

100 g orzechów nerkowca

250 g ricotty

200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części)

mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania

250 g sera w kawałku startego na tarce

opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52

2 łyżki oliwy

 

beszamel z 30 g masła, 30 g mąki i 200 ml maślanki + szczypta gałki muszkatołowej (może być też kupny sos)

cynamon

świeżo zmielony pieprz

 

posiekany koperek do dekoracji

 

Sałatka:

2 grejpfruty obrane i z usuniętymi białymi błonkami (można też je wyfiletowac nożem)

mała czerwona cebula pokrojona w piórka

10 listków świeżej mięty

garść posiekanego koperku

opcjonalnie: łyżka melasy – u mnie z granatu
Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

Przepis na lasagne warzywną z łososiem i sałatką grejpfrutową

 

Zaczynamy od przygotowania sobie półproduktów.

Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje.

 

Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty aż zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i po ćwierć łyżeczki cynamonu i pieprzu.

 

Robimy sałatkę mieszając cząstki grejpfruta z cebulą, miętą i koperkiem. Polewamy melasą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

 

Gotujemy duży garnek wody. Formę żaroodporną w której będziemy piec lasagne smarujemy olejem i sprawdzamy ile płatów lazanii będzie potrzebne na każdą z 3 warstw. Na moją formę potrzeba 6 płatów zachodzących na siebie, więc tyle kawałków będę podgotowywać w każdej turze gotowania, ale mogę dorzucić jeden na wszelki wypadek, gdyby któryś płat zniszczył się przy wyjmowaniu z wodu.

 

Kiedy jesteśmy gotowi gotujemy płaty lasagne po kilka na raz zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 3 minuty, żeby były al dente. Do wody można dodać trochę oleju. Pozlepiane plastry możemy rozdzielić palcami. Odsączamy i przekładamy od razu na dno formy lub najpierw odsączamy na ściereczce do wystygnięcia.

 

Warstwę makaronu cienko smarujemy beszamelem. Następnie wrzucamy kolejną partię blatów do lasagne do garnka z wrzątkiem. W czasie kiedy się gotują, wracamy do pierwszej już gotowej warstwy. Dodajemy połowę ricotty i rozsmarowujemy na niej. Na to idzie połowa szpinaku z warzywami, połowa łososia i ⅓ orzechów nerkowca. Posypujemy garstką startego żółtego sera. Na górze układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego.

 

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).

 

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło z sałatką z grejpfruta.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

Przepis na lasagne warzywną ze szpinakiem, łososiem

#lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne


Related Posts

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. […]

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Uwielbiam lasagne, a ponieważ jesienią mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni. Przypomina to nieco “grzanki” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni […]



1 thought on “Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami