Lawendowe shortbready

Lawendowe shortbready

Bardzo lubię angielskie shortbready i lawendowe ciastka maślane – klasyczne przepisy z mojewypieki.com.

Mam jednak takie dni, kiedy nie mogę się zdecydować, które z nich upiec. Tak powstał przepis na lawendowe shortbready.

Do pieczenia użyłam domowego cukru lawendowego, który zrobiłam mieszając cukier i suszoną lawendę w proporcji 10:1 i czekając tydzień.

Składniki:
250 g masła
100 g cukru pudru i 40 g cukru lawendowego albo 140 g cukru pudru i czubata łyżka suszonej lawendy
200 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej

 

Jak przygotować lawendowe shortbready?

 

Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania kuli ciasta albo zagnieść ręcznie.
Jeśli nie przeszkadzają Ci “farfocle” z lawendy wystarczy dodać łyżkę suszonej, którą można kupić w internecie lub w sklepie Tiger. Jeśli nie lubisz dużych kawałków suszonej lawendy można zrobić cukier lawendowy i przesiać go przez sitko.

shortbread2

Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

shortbread


Related Posts

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj. Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ […]

Keks lawendowy

Keks lawendowy

Gdybym miała wyrzucić wszystkie sprzęty kuchenne i zostawić sobie tylko 1 rzecz, albo gdybym pakowała się na bezludną wyspę, na pewno zatrzymałabym keksówkę. Ilość jej zastosowań przerosła nawet jej wynalazcę. Właściwie nie ma ciasta, którego nie dałoby się upiec w foremce w tym kształcie. Sam […]




Bitnami