Kwiaty cukinii z fetą

Kwiaty cukinii z fetą

Jednym z uroków posiadania działki jest dostęp do produktów, które są dobre tylko gdy są naprawdę świeże i które są mocno sezonowe jak smardze czy kwiaty cukinii. Są też minusy np. pielenie i podatek gruntowy.

Kwiaty cukinii można oczywiście kupić, żeby je czymś dobrym nadziać, ale oznacza to bieg kurcgalopkiem do domu (jak pisała Joanna Chmielewska w czasach swojej świetności) , bo są bardzo delikatne i jeśli nie przygotujemy ich natychmiast, będą tak suche, że nic nie da się wpakować do środka. Nie żeby same z siebie były złe i tego nadzienia wymagały, ale zawsze lepiej nadziać, niż nie nadziać.

Kwiaty cukinii zaczęłam jeść na stypendium we Włoszech. Chodziłam do szkoły włoskiego na Piazza Bolonia, w przerwie pomiędzy zajęciami chodziłam do baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą, które bez litości smażono w głębokim starym tłuszczu. Kwiaty cukinii są jednak tak pyszne, że nawet to im nie szkodziło, ale dużo lepszą wersję można sobie zrobić w domu.

 

Składniki:

po 3 kwiaty cukinii na osobę

łyżka fety na każdy kwiat

3 listki mięty posiekane drobno

świeżo zmielony pieprz

jajko

 

Przygotowanie kwiatów cukinii:

Fetę mieszamy widelcem z miętą i pieprzem.  Kwiaty cukinii myjemy delikatnie rozchylając płatki. Niektóre kwiaty mają w środku pręcik, który należy usunąć. Prawdopodobnie ma to coś wspólnego z męskimi i żeńskimi kwiatami, ale byłam strasznie słaba z botaniki, więc nie pytajcie. Generalnie część kwiatów rośnie na osobnej łodyżce (tak jak te na zdjęciu). a część wyrasta prosto z młodej cukinii, ale każdy rodzaj można jeść.

Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo.

Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco.

Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów. 

kwiat cukinii2

Jeśli pokochacie ten smak, to w książce  “IQuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami.

Pycha!

 


Related Posts

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Nie jestem zbyt zapalonym działkowcem, ale jest jeden plon, którego sobie nie odpuszczę. Kwiaty cukinii nadziewane serem to moje ulubione letnie jedzenie. Zjadam też działkowe kwiaty dyni. Są równie pyszne a mniej doceniane. Zwykle po prostu nadziewam je czymś i smażę obtoczone w jajku, bo […]

Sałatka szopska z groszkiem

Sałatka szopska z groszkiem

Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem polskim. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach […]



  • nigdy nie udało mi się jeszcze dorwać, ani spróbowac kwiatów cukini. Strasznie mnie kuszą, musze w końcu spróbować!

  • uwielbiam takie kombinacje!!! smaczności 🙂

  • Bardzo chciałabym mieć własną działkę. Może kiedyś mi się uda to zrealizować. Ja mam w zwyczaju robic placki z cukini, ale bardzo chętnie sprobowalabym kwiatów,bo ciekawi mnie ich smak. No i jeszcze moja ulubiona feta. Pychota 🙂

  • Wygląda super-smakowicie:)

  • Ale xtra, jeszcze o tym wcześniej nie słyszałem 🙂


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami