Kukiełki drożdżowe

Kukiełki drożdżowe

Kukiełki drożdżowe to figurki, zwierzątka i cudaki zrobione z ciasta drożdżowego.

Przepis z warsztatów wielkanocnych organizowanych przez Batidę, KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Woli.

Składniki:
ciepłe mleko 250 ml
drożdże 50 g
masło 100 g
cukier 200 g
jaja 3 szt
sól
mąka 800 g
jajko do posmarowania na koniec

Ciepłe mleko rozmieszać w robocie kuchennym z drożdżami. Dodać masło, sól, cukier i jaja. Rozmieszać. Na końcu dodać mąkę.
Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Formować kukiełki z wyrośniętego ciasta.

kukiełki przed

Gotowe posmarować jajkiem i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut.

kukiełki po


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]