“Kuchnia Raw Food” – recenzja

“Kuchnia Raw Food” – recenzja

Tanya Maher  przeżyła ciężki wypadek samochodowy, po którym mogła jeść tylko marchewkę, miód i herbatę miętową, bo jej organizm nie przyjmował innych produktów. Dziś jest zdrowa, ma własną restauracje w Londynie i bloga, gdzie uczy innych jak nie-gotując leczyć i zapobiegać chorobom dzięki surowej diecie.

Kuchnia raw Tanyi to nieprzetworzone, sezonowe, lokalne produkty np. rośliny, orzechy, pestki, algi, przyprawy i naturalne słodziki. Od innych dań wegańskich odróżnia je to, że zostały przygotowane w temperaturze niższej niż 48 stopni i przez to zawierają więcej enzymów i witamin, które zwykle giną przy tradycyjnym gotowaniu w wysokich temperaturach.

Dlaczego mielibyśmy jeść surowiznę? Zdaniem autorki, dzięki temu będziemy mieć dużo energii, lepsze trawienie i … lepszą intuicje. Wszystko będzie zdrowsze a jednocześnie smaczne.

W tej książce poleca przepisy na najpopularniejsze dania, które podaje w swojej restauracji i w domu.

Autorka jest z pochodzenia Rosjanką z Pribaltiki, więc nie może zabraknąć przepisu na raw wersję barszczu, ale są też klasyki, które każdy zna nie wiedząc, że już je zgodnie z kuchnią raw np. gazpacho i  lizaki lodowe ze smoothies

Mój ulubiony rozdział to „W drodze”, gdzie znajdziemy przepisy na przekąski i dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe.

Czy sama mogłabym  być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła i konsystencji niektórych potraw, zwłaszcza w zimie, ale przepisy wyglądają tak dobrze, że dopóki jest jeszcze ciepło, dam im szansę. Na pewno kupię też sobie woreczek do mleka roślinnego i spiralizer, żeby móc robić makaron z cukinii czy marchewki.

Przydatne są też porady jak zaplanować gotowanie (konieczne, gdy decydujemy się, na kuchnie raw, gdzie często trzeba coś namoczyć poprzedniego dnia).

 

raw
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/kuchnia-raw-food-tanya-maher-9788365404060.html’ classes=”big”]

Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania

Autorka: Tanya Maher

Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital 

Data premiery: 2016

Ilość stron: 276

Okładka: miękka


Related Posts

“Smakowite prezenty”-recenzja

“Smakowite prezenty”-recenzja

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe. Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje. Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je […]

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

Wielu rodziców, nie tylko tych, którzy mają w domu Tadka Niejadka zastanawia się, jak rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe malucha, żeby jako dorosły mógł dobrze funkcjonować w naszym pełnym fast foodów społeczeństwie. Gdy już wiemy, co ugotować dziecku, żeby mu smakowało i wyszło na zdrowie, pozostaje […]