“W kuchni jak na wojnie” – recenzja

“W kuchni jak na wojnie” – recenzja

Lubicie anegdoty kulinarne? Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi nie tylko przygotowanym daniem, ale i zabawną historią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza.
Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie on przyrządzić? Może ciekawi Was historia konserwacji żywności, dzięki której możemy jeść pasteryzowane czy puszkowane dania? Nie? To może potrzebujecie, żeby polecić Wam dobre klasyczne filmy o jedzeniu albo nazwiska artystów, którzy fascynowali się tym tematem?
A może zastanawiacie się, jak masowa produkcja lodu do chłodzenia zmieniła nasze rolnictwo? Ciekawe są też historie o tym, jak powstawały wielkie firmy takie jak Nestle czy Knorr i co produkowały na początku i jak powstały przewodniki kulinarne z systemem ocen (takie jak Michelin czy Gault & Millau). Z książki można się też dowiedzieć skąd pochodzi słowo restauracja i kto stworzył klasyczną piątkę francuskich sosów.
Bardzo polecam wszystkim kucharzom – gawędziarzom.

[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/w-kuchni-jak-na-wojnie-9788377059272.html’ classes=”big”]
w kuchni jak na wojnie

W kuchni jak na wojnie
Autorka: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 215


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]