“W kuchni jak na wojnie” – recenzja

“W kuchni jak na wojnie” – recenzja

Lubicie anegdoty kulinarne? Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi nie tylko przygotowanym daniem, ale i zabawną historią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza.
Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie on przyrządzić? Może ciekawi Was historia konserwacji żywności, dzięki której możemy jeść pasteryzowane czy puszkowane dania? Nie? To może potrzebujecie, żeby polecić Wam dobre klasyczne filmy o jedzeniu albo nazwiska artystów, którzy fascynowali się tym tematem?
A może zastanawiacie się, jak masowa produkcja lodu do chłodzenia zmieniła nasze rolnictwo? Ciekawe są też historie o tym, jak powstawały wielkie firmy takie jak Nestle czy Knorr i co produkowały na początku i jak powstały przewodniki kulinarne z systemem ocen (takie jak Michelin czy Gault & Millau). Z książki można się też dowiedzieć skąd pochodzi słowo restauracja i kto stworzył klasyczną piątkę francuskich sosów.
Bardzo polecam wszystkim kucharzom – gawędziarzom.

[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/w-kuchni-jak-na-wojnie-9788377059272.html’ classes=”big”]
w kuchni jak na wojnie

W kuchni jak na wojnie
Autorka: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 215


Related Posts

“Smakowite prezenty”-recenzja

“Smakowite prezenty”-recenzja

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe. Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje. Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je […]

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

Wielu rodziców, nie tylko tych, którzy mają w domu Tadka Niejadka zastanawia się, jak rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe malucha, żeby jako dorosły mógł dobrze funkcjonować w naszym pełnym fast foodów społeczeństwie. Gdy już wiemy, co ugotować dziecku, żeby mu smakowało i wyszło na zdrowie, pozostaje […]