Krem rabarbar-cytryna

Krem rabarbar-cytryna

Lubicie kwaśne smaki? Jeśli tak, to podrzucam pomysł co można zrobić z rabarbarem, na który jest teraz sezon i jak zrobić pyszny krem cytrynowy. Jedynym pracochłonnym elementem jest krem typu lemon curd, którego jednak można od razu przygotować więcej, bo dobrze się przechowuje (nawet 2 tygodnie), a w wersji super leniwej można kupić gotowy.

krem rabarbar 2

Składniki na 2 porcje:

Krem cytrynowy:

jajko

sok i skórka z dorodnej  cytryny

50g cukru

30g masła pokrojonego na kawałki

 

pół kilo rabarbaru

2 łyżki cukru

ćwierć kilo truskawek

 

Jak przygotować deser rabarbarowo-cytrynowy?

Zaczynamy od kremu cytrynowego, ponieważ musi on zgęstnieć w lodówce. Jeśli się śpieszysz możesz kupić gotowy lemon curd.

Jeśli chcesz przygotować własny krem to: widelcem rozbełtaj jajko z cukrem, dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj w kąpieli wodnej (wkładając metalową lub szklaną miskę do garnka z gotującą się wodą) 10-15 minut aż zgęstnieje na budyń. Ostudź i wstaw do lodówki na pół godziny.Kiedy krem gęstnieje, obieramy rabarbar ze skórki, kroimy w plasterki i dusimy z dwoma łyżkami cukru aż się rozpadnie na mus. Gdy rabarbar stygnie kroimy truskawki w plasterki.

W pucharku układamy warstwę rabarbaru (¾ wysokości naczynia), połowę plasterków truskawek, warstwę kremu cytrynowego i resztę truskawek na górę do dekoracji. Kwaśne, pyszne i sezonowe. Rabarbar szybko znika, więc warto jeść go teraz często.

krem rabarbar

 


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić […]

Kopiec kreta

Kopiec kreta

Kopiec kreta do słodka wersja mięsnego jeża. Nawet producent miał dystans do tego wykwintnego deseru, nazywając jedną z jego wersji “Wakacje na krecie”. Kopiec stał się modny na fali ciast w proszku. Broń Boże nie mam nic do półproduktów, ale nigdy nie rozumiałam tego fenomenu, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami