Koreczki śledziowe z wiśniami

Koreczki śledziowe z wiśniami

Najlepsze zimowe słodycze to śledzie. Mam coś dla Was jeśli lubicie koreczki śledziowe.

Śledzie z bakaliami i śledzie na słodko to typowo polska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne.
Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie.

Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna sprawa na Święta, bo to przyjemność na jeden gryz, robią się w sekundę i dobrze się przechowują. Tak naprawdę zawsze można mieć w spiżarni niezbędne do nich składniki i gdy przyjdą goście zrobić je na poczekaniu.

Składniki:

opakowanie gotowych koreczków śledziowych – u mnie kaszubskie 200 g
pół opakowania kandyzowanych wiśni – u mnie Wiśnia soczysta Bakalland ok 40 g

świeżo zmielony pieprz do dekoracji

Koreczki śledziowe

Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko

Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy koreczki na talerzu i posypujemy świeżo startym pieprzem.

Koreczki śledziowe

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie […]

Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą

Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą

Szukacie pomysł na śledzie wigilijne i macie ochotę na coś oryginalnego na swoim stole? Dla mnie odkryciem tego roku jest kuchnia skandynawska. Jest jednocześnie minimalistyczna i hedonistyczna. Bazuje na prostych smakach. Śledź, kawa, musztarda, olej tłoczony na zimno. Każdy ma to w domu, ale połączenie […]



  • Grafy w podróży

    Zaskakujące połączenie, chyba dobry przepis, by ożywić trochę znudzonego przez lata śledzia.

  • Jestem ogromną fanką koreczków śledziowych, ale też wielkim anty talenciem kuchennym 😉 Także sama nigdy bym się nie zdobyła na takie połączenie, ale jeżeli już o tym przeczytałam, to spróbuję, bo często, co mi wydaje się absurdalne, okazuje się przepyszne 😀

  • Nie nie przepadam, ale moja mama lubi. Pokażę jej przepis. 🙂


Bitnami