Kompot z suszu

Kompot z suszu

Wigilia to moje ulubione święta pod względem kulinarnym. Oprócz karpia, każde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej?

 

Składniki:

po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig

po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu

2 łyżki miodu

 

Jak przygotować kompot z suszu?

 

Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem dodajemy miód. Kompot z suszu podajemy lekko ciepły. Owoce można potem ponownie zalać wodą i zagotować.

kompot z suszu


Related Posts

Kapusta wigilijna z chrzanem

Kapusta wigilijna z chrzanem

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]




Bitnami