Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. A przecież topinambur był kiedyś tak popularny, bo praktycznie sam rośnie. Wystarczy pociąć go na kawałki i zakopać w ziemi jak ziemniaki. Na pewno zasadze go na działce w tym roku, bo ma dobry stosunek pracy, którą trzeba włożyć w uprawę do ceny w sklepie i dostępności.

 

Jest tylko jedna rzecz droższa niż sklepowy topinambur, której zrobienie samemu jest jeszcze prostsze. Kiszony topinambur. Wystarczy zalać bulwy solanką i poczekać kilka dni. Kiszony topinambur ma konsystencję marynowanego czosnku i lekko orzechowy, solankowy smak. Jest pyszny. I nie trzeba go obierać jak do gotowania. Jest też bardzo zdrowy na jelita, bo zawiera prebiotyk inulinę. Gotową kiszonkę można kupić na bazarze np. Zieleniaku Banacha albo przez internet np. w Rano Zebrano, ale po co? Robi się go dosłownie chwilę i mamy dodatek taki jak w restauracji Water&Wine w Nałęczowie (tylko tam kiszą w serwatce). Całkiem dobry jest też sok z kiszenia z odrobiną oliwy. Na pewno wypróbuję też kiszenie topinamburu w serwatce tak jak w Water&Wine, ale nie udało mi się wysępić od nich przepisu, więc muszę trochę poeksperymentować.

 

Składniki na 2 średnie słoiki:

solanka: litr wody i łyżka soli

kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw

4 ząbki czosnku

korzeń chrzanu obrany i pokrojony na pół

2 listki laurowe

 

Jak ukisić topinambur?

 

Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy bulwy topinambura i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień.

kiszonki

 


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na […]

Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. […]



2 thoughts on “Kiszony topinambur”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami