Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za nasze starania. Do tego na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki są zdrowe, poprawiają smak wielu potraw. Możemy posypywać nimi kanapki, sałatki i wszystkie inne dania. Mają też dobry stosunek ilości pracy, którą trzeba włożyć w ich wyhodowanie do ceny i dostępności w sklepie. Wystarczy kupić w sklepie nasiona. Zwykle dostępne są lucerna, rzeżucha i brokuły, w postaci małych nasionek, ale można też kiełkować soję czy fasolę mung, żeby mieć bardziej treściwe kiełki.

Jeśli chcemy uzyskać małą ilość kiełków wystarczy zwykły słoik, ale jeśli zużywamy większe ilości i chcemy mieć kilka rodzajów, to najlepiej mieć kiełkownicę. Takie urządzenie jest tanie, nie wymaga namaczanie roślin, ale zwykle nie ma dołączonej instrukcji a korzystanie z niej nie jest intuicyjne. Dlatego wiele osób narzeka potem na kiełkownicę, że np. po wlaniu zbyt duże ilości wody zbiory im zgniły.

Kiełki

Podczas uprawy kiełków w kiełkownicy należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  1. kupujemy specjalne nasiona na kiełki – najlepiej eko. Można ja kupić przez internecie np w Biogo i to razem z kiełkownicą, którą też tam można kupić.
  2. Suche kiełki układamy na poszczególnych poziomach kiełkownicy oprócz najniższego, gdzie będziemy zbierać nadmiar wody i zlaewamy wodą, ktora nawilży wszystkie poziomy a potem spłynie na dół
  3. nie moczymy kiełków zbyt obficie, bo pleśnieją
  4. nie  wystawiamy ich na ostre słońce, bo będą gorzkie
  5. nie siejemy kiełków zbyt ciasno
  6. dbamy, żeby kiełki miały pokojową temperaturę

 


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego […]



  • Ja już od jakiegoś czasu mam nasiona, ale myślałam, że ziemia jest koniecznie potrzebna! No to naprawdę super wiadomość. Kiełki rzodkiewki będą w takim razie niedługo na moich kanapkach!

    • Ugotowane Pozamiatane

      Jak nie masz kiełkownicy, to wystarczy słoik, albo mokra wata

  • o kurczę, że ja o tym nie pomyślałam! Mam zamiar posadzić sobie zioła, a zapomniałam jeszcze o kiełkach, przecież je uwielbiam 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      I szybko można je zbierać i jeść!

  • Zrobiłam błąd i kiełki spleśniały. Bałam się, że wyschną i zalałam wodą. Teraz będę pilnować.

    • Ugotowane Pozamiatane

      To się niestety zdarza, nie przejmuj się


Bitnami