Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej zdrowymi krewetkami koktajlowymi i  z cebulą. Są pyszne i robi się je dosłownie chwilkę, więc w sam raz pomysł na śniadanie w tygodniu. Wystarczy mieć w domu pieczywo, wyciągnąć z zamrażarki krewetki, urwać koperku z doniczki, która stoi na parapecie i możemy poczuć się jak na przyjęciu w ambasadzie. Taką pastę możemy też zabrać do pracy i posmarować sobie nią bułeczki na drugie śniadanie.

 

Składniki na 4 porcje:

opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g

garść posiekanego koperku

pół czerwonej cebuli drobno posiekanej

sok wyciśnięty z całej limonki

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżeczka musztardy

świeżo zmielony pieprz – ćwierć łyżeczki

 

ulubione pieczywo np. 2 bułki

masło

 

Przepis na kanapki z krewetkami

Krewetki zalać wrzątkiem, żeby się rozmroziły. Odsączyć i znowu zalać wrzątkiem, żeby się sparzyły. Odsączone krewetki wymieszać z koperkiem, cebulą, sokiem z limonki, jogurtem, musztardą, pieprzem.  Bułeczki przekroić, posmarować masłem i pastą z krewetek. Jeść od razu.

Kanapki z pastą z krewetkami

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania […]

Zupa singapurska z pastą laksa

Zupa singapurska z pastą laksa

Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation, Laksa to pikantna zupa, która ma wiele wersji regionalnych, ale w każdej z nich jest pyszna. Jeśli ma się gotową pastę jest też szybka. Składniki: olej roślinny 1,5 litra bulionu 2 łyżeczki cukru […]



6 thoughts on “Kanapki z pastą z krewetkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami