Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej zdrowymi krewetkami koktajlowymi i  z cebulą. Są pyszne i robi się je dosłownie chwilkę, więc w sam raz pomysł na śniadanie w tygodniu. Wystarczy mieć w domu pieczywo, wyciągnąć z zamrażarki krewetki, urwać koperku z doniczki, która stoi na parapecie i możemy poczuć się jak na przyjęciu w ambasadzie. Taką pastę możemy też zabrać do pracy i posmarować sobie nią bułeczki na drugie śniadanie.

 

Składniki na 4 porcje:

opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g

garść posiekanego koperku

pół czerwonej cebuli drobno posiekanej

sok wyciśnięty z całej limonki

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżeczka musztardy

świeżo zmielony pieprz – ćwierć łyżeczki

 

ulubione pieczywo np. 2 bułki

masło

I am on a seefood diet

Przepis na kanapki z krewetkami

Krewetki zalać wrzątkiem, żeby się rozmroziły. Odsączyć i znowu zalać wrzątkiem, żeby się sparzyły. Odsączone krewetki wymieszać z koperkiem, cebulą, sokiem z limonki, jogurtem, musztardą, pieprzem.  Bułeczki przekroić, posmarować masłem i pastą z krewetek. Jeść od razu.

Kanapki z pastą z krewetkami

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami

Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami

Dziś kolejny deser dla osób, dla których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się […]

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Jest wiele dań deserów, których nazwa pochodzi od imienia jakiejś pięknej kobiety np. Piękna Helena, Pawłowa czy właśnie Tosca. Tosca była śpiewaczką i rewolucjonistką z opery Pucciniego, a ciasto Tosca to ucierane maślane ciasto z kwaśnymi owocami i migdałową chrupiącą warstwą na górze. To typowy […]



  • Oj, ja to nie lubię krewetek, ale mój men tak 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Jeśli nie jesteś na nie uczulona, to możesz zawsze zrobić tylko dla niego, a może sama się też przekonasz?

  • Dziewczyny z pasją.

    Kocham krewetki, a pasta z nich musi być bajecznie pyszna. Och aż zrobiłam sie głodna.

    • Ugotowane Pozamiatane

      😉

  • Wygląda fajnie, Na zdjęciu, jednak u mnie nie byłoby chętnych na takie przysmaki 😉

    • Ugotowane Pozamiatane

      A jakby im zmiksować i przemycić tak to też nie zjedzą?


Bitnami