Kajmak z dyni

Kajmak z dyni

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy po prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć, jeśli krem będą jadły dzieci, ale możemy mieć też dodatkową szklaneczkę dla kucharza, jeśli dzień był ciężki.

Składniki:

pół kilo puree z dyni hokkaido lub pieczonej dyni bez pestek

puszka kajmaku

szczypta soli

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżki whisky lub esencji waniliowej

orzechy włoskie do dekoracji

Przepis na kajmak z dyni

Przepis na kajmak z dyni

Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego.

Kajmak z dyni

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis […]

Zupa z dyni i ananasa wg. Agaty Wojdy

Zupa z dyni i ananasa wg. Agaty Wojdy

Czy do zupy powinno pić się wino? Jeśli lubi się wino, to oczywiście. I jeśli jest to zupa z dyni. Na warsztatach, które prowadziła Agata Wojda, Niemiecki Instytut Wina polecił do tej zupy oczywiście rieslingi: Riesling Hochgewachs (Feinherb) z 2015 z winnicy Weingut Erbeldinger w […]