Jajko sadzone ze smardzami

Jajko sadzone ze smardzami

Czy macie dania, które jecie tylko raz do roku albo jeszcze rzadziej? Wydają się pyszne, nie wiemy czy tylko dlatego, że są trudne do zdobycia i czy smakowałyby nam tak samo, gdyby można je było kupić w każdym sklepie.

Dla mnie takim sezonowym per se składnikiem są smardze – brzydkie, pyszne grzyby, które są pod ochroną, więc można je zjeść tylko wtedy, jeśli wyrosną nam w ogródku lub na działce.

Na mojej  działce smardze rosną i owszem. Liczba mnoga ponieważ zwykle w danym roku są dwa. Oznacza to kilka plasterków na osobę. Ale smak jest wyborny – trochę dymny, trochę orzechowy. Pojawiają się właśnie w okolicy majówki, którą spędzam zwykle na działce.

Te wiosenne grzyby nie wyglądają smakowicie ani nawet jadalnie, ale gdy się zna ich smak od razu ma się motywacje do szukania. Zbieranie ich jest bezpieczne, bo trudno je pomylić z innym gatunkiem. Istnieją podobne trujące grzyby, ale tamte nie maja nóżki, dlatego gdy widzimy pomarszczony kapelusz na pustej w środku nóżce, to na pewno jest to.

Smardze przed smażeniem trzeba opłukać z piasku i sprawdzić czy w pustym środku grzyba nie ma robaków.

 

Składniki:

jajko

wszystkie smardze z danego roku, które wyrosły na działce (całe dwa) – pokrojone na plasterki

masło do smażenia

minimalna ilość soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnie z masłem wbijamy jajko i wrzucamy smardze. Lekko solimy i pieprzymy grzyby, ale nie za mocno, żeby nie przytłumić smaku. Smardze smażą się w oka mgnieniu – gdy jajko będzie dobre całość dania jest gotowa. Następne za rok. Chyba że uda nam się je kupić na Słowacji i przywieść, ale nie jest to ani tanie, ani legalne.

smardze2


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za […]



  • wlasnie dzisiaj nazbieralam smardzy w swoim ogrodku i nie wiem co z nimi zrobic poniewaz nigdy ich nie znalazlam i nie jadlam.


Bitnami