Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.

 

Składniki:

400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka)

4 czubate łyżki masła orzechowego

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę

3 łyżki oliwy lub oleju

sok i skórka starta z połowy cytryny

po pół łyżeczki mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki

szczypta soli

słodka papryka i sumak do posypania

 

Jak przygotować hummus z masłem orzechowym?

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Posypać przyprawami dla dekoracji i skropić oliwą. Można je też posypać orzeszkami, ale wtedy popsujemy biesiadnikom niespodziankę i zabawę w zgadywanie, co jest w środku.

Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, albo jako pastę do chleba.

Hummus z masłem orzechowym


Related Posts

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania […]

Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy […]



  • Świetny przepis na zdrową przekąskę 🙂 No i te masło orzechowe! 🙂