“Grzanki” z dyni i żółtego sera z pesto

“Grzanki” z dyni i żółtego sera z pesto

Jakiś czas temu przeczytam “Dietę paleo po polsku”. Bardzo podobają mi się sposoby na zdrowsze zamienniki w ulubionych potrawach, które jemy na co dzień. Ponieważ często jem na śniadanie grzanki z serem i pesto, to tym razem zamiast chleba będzie dynia piżmowa.

Dynia jest prosto z mojej działki. Wprawdzie nieco namieszałam z nasionami w tym roku, bo miałam posadzić dużo dyń hokkaido i kilka piżmowych, ale pomyliłam nasiona i wyrosła mi wielka dynia muszkatołowa, która będzie dobra dopiero za jakiś czas, jak dojrzeje, i do której będę musiała wynająć dźwig, żeby ją przewieść. To że podjadałam kwiaty dyni piżmowej, kiedy skończyły mi się kwiaty cukinii też na pewno nie wpłynęło pozytywnie na ilość dyń, ale na grzanki starczy. Dynia piżmowa świetnie się do nich nadaje, bo nasiona są tylko w gruszkowatej większej części, a całą górę można pokroić na okrągłe plasterki. To znaczy dolną część też można, ale po wycięciu pestek zostanie dziura, więc na grzanki się nie przydadzą.

 

Składniki:

dynia piżmowa pokrojona na plasterki ok. 1 centymetra

100 g tartego żółtego sera

kupny sos pesto

listki bazylii do dekoracji

pieprz

 

Przygotowanie:

Dynie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 10 minut na każdą stronę plasterka, aż będzie można nakłuć je widelcem. Wyłączamy piekarnik. Każdy plasterek smarujemy połową łyżeczki pesto i garstką sera. Wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na kilka minut, żeby ser się stopił. Dekorujemy listkiem bazylii, posypujemy świeżo startym pieprzem i podajemy na ciepło.

dynia2

 

 


Related Posts

Kuloodporna herbata, czyli zdrowa herbata z pianką

Kuloodporna herbata, czyli zdrowa herbata z pianką

Prawdziwą karierę zrobiła ostatnio kuloodporna kawa. To sposób na zdrowszą wersję kawy dla sportowców czy osób na diecie paleo, bo zamiast pianki z mleka, mamy równie pyszną piankę z masełka i kokoska i to bez laktozy i bardzo szybko.  Smakuje lepiej niż latte w sieciowej […]

Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami