Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Gruszki w karmelu nadziewane orzechami

Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są gruszki w winie (przepis tutaj), bardzo polubiłam gruszki nadziewane orzechami z warsztatów z przyprawami Galeo. Prowadził je Maciej Wawryniuk w CookUp na Mokotowie. Gruszki allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena.

 

Składniki na 6 porcji:

6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy

syrop:

500 ml białego wina

pół łyżeczki cynamonu

1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok

100 g cukru

 

nadzienie:

200 g posiekanych orzechów włoskich

50 ml miodu

40 ml krupniku

szczypta cynamonu

 

sos:

250 ml śmietanki 36%

odrobina wody

100 g cukru

 

Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?

 

Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny.

Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem.  Nadziewamy gruszki farszem z orzechów.

Ostatnim etapem jest przygotowanie karmelu z cukru, który podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy wodę i śmietankę, mieszając na ogniu do uzyskania sosu.

Gruszki podajemy polane sosem.


Related Posts

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

To ciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek. Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z […]

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]