Galaretka warstwowa PRL-ka

Galaretka warstwowa PRL-ka

Jakiś czas temu byłam na stołówce Szpitala Banacha, gdzie w witrynie z deserami zobaczyłam galaretkę. Była w 2 wersjach. Dietetyczna, czyli bez śmietany dla pacjentów. I nie-dietetyczna z bita śmietaną i startą na tarce kostką czekolady. Taka nie dietetyczna wersja to był hit PRLowskich kawiarni. Pamiętam ją z kawiarni Fantazja na Grójeckiej. To miejsce już nie istnieje, ale zostało utrwalone w „Kieszonkowym atlasie kobiet” Sylwii Chutnik jako ulubiony lokal paniopana Mariana. Kiedy nie ma już Fantazji lepiej zrobić sobie taki deser w domu, żeby nie wystawiać się na traumę Szpitala na Banacha. Zwłaszcza, że bardzo prosto robi się galaretkę w domu. Wystarczy kupna galaretka w 3 kolorach. I bita śmietana, gdybyśmy chcieli wersję nie dietetyczną, którą przekładamy poszczególne warstwy kolorystycznie.

U mnie dziś będzie „dietetycznie”.

 

Składniki:

3 galaretki w różnych kolorach (u mnie czerwona, żółta i zielona)

Galaretka warstwowa

Jak przygotować galaretkę warstwową?

Każdą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osobnym naczyniu np. w misce lub garnku. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie gotowa kroimy ją nożem na małe kwadraty. Układamy je warstwowo tak by każdy kolor był osobno.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Jogurtowiec z galaretką

Jogurtowiec z galaretką

Jeśli smakował Wam mój domowy twarożek truskawkowy (tu przepis) i lubicie galaretkę, to mam coś dla Was. Nie wiem czy pamiętacie oldschoolową galaretkę śmietanowiec? Była biała z kwadratami wyciętymi z zastygniętej kolorowej galaretki. Ja wolę wersję twarożkową, czyli domowy twarożek z kawałkami galaretki. Wygląda efektownie […]

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]



  • Galaretka wygląda wyśmienicie! 🙂 Co prawda nie pamiętam czasów PRL-u, ale myślę, że ludzie wtedy uwielbiali te niedietetyczne galaretki 😀 Fajnie, że potrafisz je przenieść do dzisiejszych czasów. Dawno nie jadłam tego dania, więc czas to zmienić 😉

    • Ugotowane Pozamiatane

      Nic tak nie cieszy jak smaki dzieciństwa

  • AnnaS

    Niby zwykła galaretka a taki efektywny deser 🙂

  • O tak, galaretki to było coś 😀 Czasem robię synkowi, bardzo lubi, a ja przy okazji też zajadam 😉