Filipiński deser z mango

Filipiński deser z mango

Lubię domowe desery z mango bardziej niż kupne słodycze, zwłaszcza, jeśli zrobienie ich zajmuje niewiele więcej czasu niż otwarcie paczki ciastek.

W tym przepisie najdłuższą czynnością jest powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango zanim trafi do deseru. Jeśli będziecie mieć więcej silnej woli niż ja, to możecie trochę mango przerobić na mango lassi.

 

Składniki na 2 porcje:

duże, dojrzałe mango

100 g ciastek zbożowych

opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego

łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji

Jak przygotować deser z mango?

 

Ciastka kruszymy tłuczkiem do mięsa nie wyjmując ich z foliowego opakowania, żeby się nie rozsypały lub mielimy blenderem. Serek lub jogurt mieszamy z łyżką miodu. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pestkę wyrzucamy.

Układamy warstwowo połowę mango, połowę okruchów z ciastek i połowę mascarpone. Powtarzamy, tak żeby uzyskać po 2 warstwy każdego składnika. Ostatnią warstwę dekorujemy kawałkiem mango i odrobiną miodu.

deser mango


Related Posts

Sałatka z frikeh, mango i fety

Sałatka z frikeh, mango i fety

Najprostszą i najbardziej efektowną sałatką do pracy są kolorowe miski pełne warzyw. Robi się je szybko a efekt murowany. Można wykorzystać składniki, które zostały nam z innych posiłków i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby wyszły pyszne. Do tego te piękne kolory! Wystarczy […]

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]