„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

Wielu rodziców, nie tylko tych, którzy mają w domu Tadka Niejadka zastanawia się, jak rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe malucha, żeby jako dorosły mógł dobrze funkcjonować w naszym pełnym fast foodów społeczeństwie.

Gdy już wiemy, co ugotować dziecku, żeby mu smakowało i wyszło na zdrowie, pozostaje pytanie: jak ugotować jeden obiad dla dużych i małych, a nie dla każdego coś innego, bo na to nikt nie ma czasu i pieniędzy. Zwłaszcza, że najważniejszym czynnikiem kształtującym u dziecka zdrowe nawyki jest pozytywny przykład dawany przez rodziców.

Podobno dziecko zaczyna coś lubić po tym, jak zje coś 16 razy. Na pewno pierwotnym smakiem jest tylko mleko, wszystko inne dopiero uczymy się lubić. Dzieci mają z tym szczególny problem, ale zdaniem autorki wystarczy apetyczne podanie lub opakowanie i śmieszna nazwa. Bardzo też pomaga zabranie dzieci na targ i na wieś, żeby mogły zobaczyć, skąd się bierze warzywa i jak ładnie wyglądają na targu. Świetną zabawą dla dzieci będzie też samodzielne sadzenie roślin w doniczce na oknie i w ogródku, co jest konikiem Dagmar Cramm, która jest z wykształcenia ekotrofologiem. Ekotrofologia podkreśla, że jeść trzeba sezonowe i ekologiczne produkty, ponieważ mają one zupełnie inne właściwości odżywcze, niż te same warzywa pędzone w szklarni poza sezonem na nie.

dzieciece menu2

Czas wkładany w uczenie dzieci nowych smaków nie jest stracony i trzeba to robić jak najwcześniej, bo smak kształtuję się do ok. 10. roku życia. Jeśli do tego czasu Jaś nie nauczy się lubić warzyw, to Jan ich nie będzie lubił. Do 20. roku życia gromadzimy w organizmie zapasy, które będą nam służyć przez całe życie. Jeśli w diecie dziecka będzie brakować wapnia, dorosły będzie miał problemy z kośćmi.

Jak wychować szczupłe i zdrowe dziecko? Od małego prosić je o pomoc w nakrywaniu do stołu i gotowaniu, żeby wiedziało, jak przyrządzić sobie zdrowe przekąski, podawać mu zdrowe jak najmniej przetworzone rzeczy – przykładowo jabłko zjedzone ze skórką ma dużo więcej witamin niż obrane.

Największym atutem potraw z tej książki jest jednak to, że samemu ma się ochotę je zrobić tylko dla siebie. Dobrze wygląda szafranowy ryż z marchewką, zapiekanki i słodkie ziemniaki po meksykańsku czy kuskus z awokado.

dzieciece menu

Na pewno przyda mi się też kalendarz sezonowy sadzenia warzyw w ogródku, bo zwykle biorę się za ten temat w lipcu, kiedy jest zbyt późno na sadzenie.

Uwaga konkurs:

Jeśli chcesz wygrać egzemplarz „Dziecięce menu dla całej rodziny” na Facebooku jest konkurs!

 
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/dzieciece-menu-dla-calej-rodziny-dagmar-cramm-9788379714209′ classes=”big”]

Dziecięce menu dla całej rodziny

160 przepisów na zdrowe i smaczne dania nie tylko dla dzieci

Autorka: Dagmar Cramm

Wydawca: Jedność

Liczba stron: 168

Data wydania: 2016

 

 


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]