Dynia pieczona z anchois

Dynia pieczona z anchois

Gdybym nie jadła takiej dyni pieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako  pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a. Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki i boczek. Myślę o tym, żeby zrobić podobną dynie ze ślimakami z puszki zamiast anchois.

 

Składniki:

dynia piżmowa

słoiczek anchois w oliwie

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 

Jak przygotować dynię pieczoną z anchois?

Dynię kroimy na ósemki. Wykrajamy pestki. Małą łyżką do melona wykrawamy dziurki po dwie z każdej strony kawałka dyni. Fileciki anchois odcedzamy (nie wylewamy oliwy), kroimy na pół i mieszamy z czosnkiem. W dziurki wkładamy fileciki. Polewamy dynię oliwą, która została nam z anchois. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Dynia pieczona z anchois

 


Related Posts

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis […]

Kajmak z dyni

Kajmak z dyni

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak […]