“Domowe wypieki” – recenzja

“Domowe wypieki” – recenzja

Joanna Niedobecka z  bloga domowe-wypieki.pl uważa, że deser to dzieło sztuki. Jej przepisy są dla tych, którzy lubią eksperymenty, pracochłonne desery, którymi można się pochwalić w towarzystwie, ale lubią też znać dobrze skład i szukać zdrowszych wersji klasycznych dań. Z niektórych przepisów mogą też skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.

Kawałek domowego ciasta może poprawić humor nawet wtedy, kiedy wszystko idzie źle. Czytając tą książkę możemy przenieść się do czasów, kiedy co niedzielę piekło się prawdziwe, pracochłonne domowe ciasto: torty, szarlotki, serniki i biszkopt.

“Domowe wypieki” to doskonały podręcznik pieczenia, bo porady są bardzo dokładne, nie zakładają, że wiemy o oczywistych oczywistościach i  mają po kilka wariantów każdego przepisu (np. opcję bezglutenową), które możemy dostosować do naszych preferencji i rodzaju diety.

Większość przepisów jest idealna dla osób, które lubią słodsze wypieki, desery warstwowe, bardziej pracochłonne ciasta, oraz tradycyjne wypieki, zwłaszcza te zawierające budyń, galaretkę, karmel czy bitą śmietanę. Możemy też przeczytać jak zrobić domowe półprodukty do pieczenia np. marcepan czy cukier waniliowy. Są tu też porady jak otworzyć kokosa i zrobić dekoracje do ciasta z folii bąbelkowej.

 

Co bym upiekła z tej książki?

Pięknie wygląda tort czekoladowo-chałwowy, tort migdałowy z krokantem, kula truskawkowo-kokosowa, torcik jogurtowy z płatkami kukurydzianymi, sernik trójczekoladowy, śmietanowiec, piernik, szyszki z mleka skondensowanego, oraz trufle i pralinki. Już wiem, gdzie będę szukać inspiracji, kiedy będę potrzebować tortu na czujeś urodziny.

Domowe wypieki Joanna Niedobecka
Domowe wypieki

Autor:    Joanna Niedobecka

Wydawnictwo: Septem, Helion, 2015

Ilość stron:    256

Okładka: twarda


Related Posts

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Uwielbiam książki kulinarne – piękne zdjęcia, inspirujące pomysły, często po prostu smakowite historie, które uzupełniają to, co dzieje się za stołem. Nie ważne, czy ugotuję potem coś z nich. Przyjemność sprawia mi samo oglądanie obrazków, wyobrażanie sobie smaków i marzenia. Ponieważ prowadzę bloga kulinarnego, czytam […]

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest […]




Bitnami