“Diabelski owoc” – recenzja

“Diabelski owoc” – recenzja

Na naszych oczach rodzi się nowy gatunek i nowa seria wydawnicza, która będzie się skupiać na kryminałach kulinarnych. Czy zbrodnia może być pyszna? Czy złe koncerny, które wpychają nam fast foody, to nowe czarne charaktery?

Bohaterem książek Toma Hillenbranda jest Xavier Kieffer, wrażliwy szef kuchni, który doskonale się zapowiadał w światku haute cuisine, ale skończył jako szef kuchni w lokalnej, małej, ciasnej, ale własnej, restauracji serwującej tradycyjne dania luksemburskie.

Xavier nie ma szczęścia. Krytyk kulinarny najsłynniejszego przewodnika kulinarnego pada martwy po zjedzeniu kolacji w jego restauracji. Czy zginął, bo chciał napisać niekorzystną recenzję, którą ambitni szefowie kuchni uważają za rodzaj kastracji?

 

Xavier Kieffer musi teraz udowodnić, że jest niewinny i znaleźć mordercę recenzenta. Bohater zdobędzie nowy fach detektywa, a my podążając za nim nauczymy się co nieco o funkcjonowaniu restauracji i rynku kulinarnego. Kryminał ten to nie tylko mini rozmówki luksemburskie, ale też przewodnik po terminologii i tajnikach kuchennych. Dowiemy się z niego na czym polega praca garde manger i co robi food scout.

 

Bardzo ciekawa jest też intryga, która jest głównym założeniem książki. Żeby nie zepsuć niespodzianki zdradzę tylko, że w branży kulinarnej są 2 sposoby na sukces: albo gotować jak w laboratorium, zgodnie z kuchnią molekularną, albo wynaleźć zupełnie nowe, pyszne składniki, których nikt jeszcze nie używał i które będzie można kupić tylko u nas. Takim składnikiem jest właśnie tytułowy diabelski owoc. Smacznego! A jeśli nie najecie się do syta, to już za miesiąc ukarze się kolejny odcinek serii o Xavierze Kiefferze “Czerwone złoto”.

diabelski owoc

 

 

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/diabelski-owoc-9788364846724.html’ classes=”big”]

 

Diabelski owoc

Autor: Tom Hillenbrand

Wydawnictwo: Smak Słowa Seria kryminałów kulinarnych

Data premiery: 2016

Ilość stron: 348

Okładka: miękka


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]