Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Mam ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo lubię w tym cieście, że trudno jest w nim odróżnić orzechy laskowe od ziarenek ciecierzycy i że zawiera czekoladowe kropelki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia.

 

Składniki:

szklanka mąki

4 łyżki kakao

łyżka kawy zbożowej

pół łyżeczki cynamonu

łyżeczka sody

3/4 szklanki cukru

 

puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana)

3 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

dojrzały banan

 

4 łyżki czekoladowych kropelek – u mnie mleczne Chocodami  do zapiekania

http://www.chocodami.pl/sklep/czekoladowe/

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki mrożonych jagód

keksówka posmarowana olejem i podsypana mąką

Przepis na czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Przepis na czekoladowe ciasto z ciecierzycy z orzechami

Mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, kakao, kawa, cynamon, soda, cukier).

W dużym garnku miksujemy ciecierzycę, jajka, wanilię i  banana.

Dodajemy suche składniki i miskujemy na gładką masę.

Do ciasta dodajemy połowę czekoladowych kropelek i orzechy.

Przekładamy całość do keksówki i posypujemy resztą kropelek czekoladowych i jagodami.

Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół) przez 40 minut.

Przepis na czekoladowe ciasto z ciecierzycy
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. […]

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Jeżeli smakował Ci piernik marokański, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą  ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami […]



  • Ewelina Miszczuk

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Wygląda przepysznie 😀 z przepisu chętnie skorzystam 😀

  • Myślę, ze to ciasto by mi smakowało. Nigdy nie jadłam takirgobz ciecierzycy.


Bitnami