Ćwikła czarny bez z chrzanem

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Czarny bez to smak lata. Jest też bardzo zdrowy, ale trzeba go ugotować, bo na surowo ma działanie przeczyszczające. Za to mus reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs.

Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków i chrzanu, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze. W sezonie (późne lato) możemy zrobić własne przetwory z czarnego bzu. Na Wielkanoc o bzie możemy jeszcze pomarzyć, ale wersja z kupnego bzu jest jeszcze lepsza, bo mniej słodka i robi się dosłownie minutę.  Wystarczy wymieszać 3 części musu z 1 częścią chrzanu. Kiedyś trudno było kupić gotowe przetwory z czarnego bzu, ale teraz Hortex produkuje dżem z bzu, a mus i konfiturę dostaniemy w każdym sklepie ekologicznym.

 

Składniki:

3 łyżki musu z owoców czarnego bzu (może być też dżem) – kupnego lub domowego

łyżka chrzanu – kupnego

 

Przepis na ćwikłę z czarnego bzu

Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika.

Ćwikła czarny bez z chrzanem


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]