Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina.

Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią i ananasem. W końcu jakoś się trzeba rozgrzać tej wyjątkowo zimnej jesieni. Będzie pysznie. I z kieliszkiem dobrego wina, a co!

 

Składniki:

2 duże cebule pokrojone w piórka

średnia dynia hokkaido – pokrojona na kawałki

papryka czerwona pokrojona na kawałki

2 cm korzenia imbiru startego na tarce

2 ząbki czosnku przetarte przez praskę

po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki

opakowanie 50 g czerwonej pasty curry

pół litra wody lub bulionu warzywnego

3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)

 

pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki

sok i skórka otarta z limonki

łyżka masła orzechowego

opakowanie młodego szpinaku ok 100 g – umytego i osuszonego

100 g nerkowców do dekoracji

curry z dynią

Przepis na curry z dynią i ananasem

Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli dodać imbir, czosnek, kurkumę, paprykę, pastę curry, oraz bulion lub wodę. Wymieszać i dodać dynię i paprykę a po kilku minutach czerwoną soczewicę. Gotować 15 minut aż soczewica się rozpadnie tworząc aksamitny sos. Na koniec dodać ananasa, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe i szpinak. Wymieszać i podawać na ciepło posypane orzeszkami nerkowców.

curry z dynią

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kajmak z dyni

Kajmak z dyni

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak […]

Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na […]



  • Mniam! Szukam pomysłu na dzisiejszy obiadek i muszę przyznać, że ten przepis jest idealny. Lecę na zakupy po składniki i będę próbować coś zdziałać, bo narobiłaś mi strasznego apetytu! 🙂

  • Iwona Siekierska

    Fajny przepis na coś innego, niż znam z dodatkiem dyni 🙂 Lubię i paprykę wędzona i czosnek, i curry i imbir. Tak, to są smaki. Z pewnością wypróbuję ❤️


Bitnami