Cukinie z serem

Cukinie z serem

Dużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, żeby poczuć się jak w Prowansji. Dlatego dziś na obiad będą cukinie gratin z książki “Piknik w Prowansji”.

A ponieważ w Polsce żyje się jednak odrobinę ciężej, niż na południu Francji, to przepis autorki wzbogaciłam odrobiną białego wina i pieprzu.

Składniki
1,5 kg młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
czerwona cebula pokrojona w piórka
ćwierć szklanki oliwy
szczypta cynamonu
świeżo mielony pieprz
drobno posiekany pęczek koperku
szklanka białego wina
szklanka startego żółtego sera (na koniec)

Przygotowanie
Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (aż cukinia będzie miękka). Posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser się zapiekł.

cukinie


Related Posts

Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem

Jednym z fenomenów Internetu są krótkie filmiki z przepisami typu Tasty recipes albo ChefClub. Zwykle widać jest tylko rączki osoby, która gotuje. Brak znajomości języka nie jest przeszkodą w gotowaniu, bo wszystkie składniki i etapy przygotowania są widoczne  same się tłumaczą. Przepisy są tak dobrane, […]

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana […]




FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami