Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem jest mąką z ciecierzycy, która ma więcej białka niż tradycyjna bułka tarta i nie zawiera glutenu.

czosnek

 

Składniki:

Na panierowane cukinie:
3-4 młode cukinie

jajko
pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

ćwierć łyżeczki  zmielonego pieprzu

1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut)

1/3 szklanki ziaren sezamu

 

Na sos pomidorowy:

kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g)

mała cebula posiekana w piórka

ząbek czosnku przetarty przez praskę

pół łyżeczki oregano

 

Na marchewkowe tzatziki:

duża marchewka lub 2 małe – obrane i starte na tarce grubych oczkach

ogórek szklarniowy  – obrany i starty na tarce  grubych oczkach

sól do smaku

pęczek koperku – drobno posiekany

duże opakowanie jogurtu greckiego (400g)

ząbek czosnku przetarty przez praskę

łyżeczka miodu

pieprz

skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok

oliwa do skropienia

cukinie panierowane

Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

 

Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje.

W tym czasie kroimy młode cukinie na ćwiartki lub ósemki. Przygotowujemy sobie 2 duże talerze. Na jednym będzie rozbełtane jajko z przyprawami a na drugim panier z ciecierzycy wymieszany z sezamem. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w jajku i panierce. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz.

W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy.  Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą.

 

Cukinie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem pomidorowym i jogurtowo-marchewkowym.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę. I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne […]

Tzatziki chrzanowe

Tzatziki chrzanowe

Jeśli nie czytaliście jeszcze „Kuchni Greckiej” George’a Calombarisa, to koniecznie przeczytajcie moją recenzję.  Calombaris pokazuje, że tradycyjne greckie przepisy nie są wykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos […]




Bitnami