Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami

Ciasto ze śliwkami –  kukurydziane z migdałami

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują i ciasto lepiej rośnie, gdy nie dociskają go owoce. Ciasto kiedy jest ciepłe nie jest bardzo zdrowe, ale takie prosto z pieca śliwki są najsmaczniejsze.

 

Składniki:

2 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki oleju rzepakowego

łyżeczka ekstraktu z wanilii

świeżo starta skórka z cytryny

pół łyżeczki cynamonu

łyżeczka sody

ćwierć łyżeczki soli

pół szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki pszennej

 

pół kilo śliwek węgierek z wyjętymi pestkami

garść płatków migdałów

pół łyżeczki cukru

keksówka posmarowana olejem

ciasto ze śliwkami

Przepis na ciasto ze śliwkami i migdałami

Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej, wanilię, skórkę z cytryny, cynamon, sodę i sól. Wymieszać mokre składniki z mąką..

Keksówkę wysypać płatkami migdałów i połową łyżeczki cukru Na dnie ułożyć ciasno śliwki skórkami do dołu. Przelać ciasto do formy.. Piec 45 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Najlepsze jest na ciepło!

ciasto ze śliwkami
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre […]

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak […]