Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Jesień to czas na dynie. Na polach pełno jest też jeszcze kukurydzy i jarmużu, ale to dynie wyglądają teraz najpiękniej. Zwłaszcza czerwona hokkaido. Jest pyszna i nie kłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora na dyniowe. Czekoladowe ciasta warzywne smakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky i kajmakiem dyniowym. Idealny aromat na długie jesienne wieczory. Jesień naprawdę da się lubić.

 

Składniki:

dynia hokkaido – przekrojona  na kawałki, z wydrążonymi pestkami i upieczona w piekarniku

3 jajka

¾ szklanki oleju

pół szklanki whisky

 

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

łyżeczka świeżej lub kupnej skórki pomarańczowej

po pół łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i kurkumy

150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

 

Polewa:

pół puszki kajmaku

szczypta soli

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżki whisky

 

połówki orzechów włoskich do dekoracji

2 figi do dekoracji

 

Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Upieczoną dynię zmiksować. Odłożyć objętość mieszczącą się w szklance do zrobienia polewy. Całą resztę zmiksować z jajkami, olejem i whisky. Dodać wymieszane suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier, przyprawy) i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką.

Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra-dół.

W tym czasie przygotować polewę. Zmiksować szklankę puree z dyni z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta posmarować je kajmakiem dyniowym i udekorować orzechami. Figi do dekoracji. Przed podaniem na każdym kawałku ciasta ułożyć plasterek figi.

Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. […]

Foodpairing whisky

Foodpairing whisky

Lubisz whisky? 🥃🥃🥃To świetnie się składa, bo wielkimi krokami zbliża się Whisky Live Warsaw organizowany przez Tudor House. W ciągu dwóch dni festiwalu(13-14.10.2017), będziecie mieli okazję spróbować kilkudziesięciu gatunków whisky, również limitowanych edycji, z niemal wszystkich cześci świata.   Jeśli jeszcze nie jesteś koneserem whisky, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami