Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Jesień to czas na dynie. Na polach pełno jest też jeszcze kukurydzy i jarmużu, ale to dynie wyglądają teraz najpiękniej. Zwłaszcza czerwona hokkaido. Jest pyszna i nie kłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora na dyniowe. Czekoladowe ciasta warzywne smakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky i kajmakiem dyniowym. Idealny aromat na długie jesienne wieczory. Jesień naprawdę da się lubić.

 

Składniki:

dynia hokkaido – przekrojona  na kawałki, z wydrążonymi pestkami i upieczona w piekarniku

3 jajka

¾ szklanki oleju

pół szklanki whisky

 

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

łyżeczka świeżej lub kupnej skórki pomarańczowej

po pół łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i kurkumy

150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

 

Polewa:

pół puszki kajmaku

szczypta soli

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżki whisky

 

połówki orzechów włoskich do dekoracji

2 figi do dekoracji

 

Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Upieczoną dynię zmiksować. Odłożyć objętość mieszczącą się w szklance do zrobienia polewy. Całą resztę zmiksować z jajkami, olejem i whisky. Dodać wymieszane suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier, przyprawy) i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką.

Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra-dół.

W tym czasie przygotować polewę. Zmiksować szklankę puree z dyni z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta posmarować je kajmakiem dyniowym i udekorować orzechami. Figi do dekoracji. Przed podaniem na każdym kawałku ciasta ułożyć plasterek figi.

Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. […]

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Mam ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która […]




Bitnami