Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia staje się jeszcze zdrowszy niż na w surowym pomidorze. Czy może być lepiej? Tak! Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Do tego szczypta chili i mam nowe ulubione ciasto na jesienne wieczory przy herbatce.

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

¾ szklanki cukru

4 łyżki kakao

łyżeczka cynamonu

ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku

szklanka passaty pomidorowej

pół szklanki oleju

3 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki

 

opcjonalnie: pestki granatu do dekoracji (po upieczeniu)

ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Przepis na ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Suche (mąka, proszek, soda, cukier, kakao, chili) składniki dokładnie wymieszać. W misce lub garnku wymieszać mokre składniki (passata, olej, jajka, wanilia). Dodać suche do mokrych i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem. Keksówkę posamrować olejem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół.

Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać […]

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną […]



  • Wygląda bajecznie, takie mokre w środku! Muszę spróbować

    • Ugotowane Pozamiatane

      Koniecznie!

  • Jejku! Nigdy bym nie pomyślała, żeby upiec ciasto z pomidorami. Koniecznie muszę spróbować! 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Wszystkie ciasta warzywne są pyszne

  • Magda

    Czy zamiast passaty mogą być pomidory z puszki?

    • Ugotowane Pozamiatane

      Tak, tylko trzeba je wtedy dokładnie zmiskować, żeby ciasto było aksamitnie gładkie. Kiedyś jadłam to ciasto zrobione ze świeżych pomidorów w sezonie, ale pulpa/passata lepsza.

  • Magda

    A zamiast cukru ksylitol? 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Oczywiście, że można!

  • Łał! Jak smakuje tak jak wygląda <3


Bitnami