Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami

Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami

Mam prywatną kolekcję przepisów na ciasta warzywne. Z cukinią, pomidorem, burakiem i każdym innym warzywem, które dodane do tradycyjnych składników ciasta nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje ciastu wilgotności. Zmniejsza też ilość mąki potrzebnej, żeby ciasto się udało. Same plusy, bo przecież dodatkowa porcja warzyw sama się nie zje. Na pierwszy raz najlepsze jest ciasto czekoladowe, bo kakao ma wyraźny smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim.

Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem

szklanka mąki
pół szklanki mąki migdałowej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan
pół szklanki oleju
3 jajka

2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych)

keksówka podsypana olejem i mąką
garstka płatków migdałów do posypania keksówki
kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie)

Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem

Przepis na ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami

Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra – dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Mam ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która […]

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. […]