Chłodnik z kwasu chlebowego

Chłodnik z kwasu chlebowego

Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłąszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy mieć już przygotowane ziemniaki i jajka a wtedy przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilkę.To też dobry patent na piknik – wtedy pakujemy osobno pokrojone warzywa i osobno butelkę schłodzonego kwasu i posiłek gotowy.

Ponieważ bardzo lubię kwas chlebowy, to jeden z moich ulubionych letnich posiłków. Kwas zawsze kojarzy mi się z wakacjami na wschodzie. Na szczęście jest teraz łatwo dostępny. Jeśli chcesz, żeby miał ładniejszy kolor, wymieszaj go ze śmietaną.

 

Składniki na 4 osoby:

 

pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce

ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony

4 ogórki kiszone – drobno pokrojone

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki

po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane

2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki

litr kwasu chlebowego – schłodzonego

3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)

sok z połowy cytryny

świeżo zmielony pieprz

chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka

Jak przygotować chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka?

 

Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze/miseczki po równo. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Chłodniki malinowy

Chłodniki malinowy

Chłodnik może być botwinkowy, buraczany, truskawkowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny latem – bez niego nie ma jak sobie radzić z upałami. Dobry chłodnik mógłby być ilustracją słowa lato. Dziś na obiad był chłodnik malinowy. Jeśli nie przeszkadzają Ci pesteczki malin i nie […]

Chłodnik z truskawek i awokado

Chłodnik z truskawek i awokado

Połączenie truskawek i pomidorów w daniach takich jak gazpacho to klasyka Jadłonomii. Jeszcze lepsze są same truskawki, nie zagłuszone przez pomidory. Taki chłodnik to idealna sprawa na piknik w ciepły dzień. Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu […]



  • Dokładnie czegoś takiego potrzebuję na dzisiejszy obiad 🙂 Przepis lekki, łatwy i przyjemny – idealny na tak upalne dni, kiedy ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to gotowanie w kuchni 🙂 Rewelacja i na pewno wypróbuję to cudo, bo jestem pewna, że smakuje niesamowicie 🙂

  • Chłodnika jeszcze nigdy nie jadłam ale ogólnie uwielbiam zupy i mogłabym żywić się tylko zupami. Chłodnik też kiedyś wypróbuję:)

  • A to ciekawostka! Nie wiedziałam, że można zrobić chłodnik z kwasu chlebowego 🙂


Bitnami