Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić w każdym sklepie ekologicznym, albo zrobić samemu (tutaj przepis).

 

Składniki na 4 porcje:

pęczek botwinki – dokładnie umytej

pół pęczka koperku, drobno posiekanego

pęczek rzodkiewek, startych na tarce

duży ogórek – drobno pokrojony

garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek

świeżo zmielony pieprz

mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie)

litr kefiru schłodzonego w lodówce

100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce

kilka orzechów włoskich do dekoracji

jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie)

 

Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko.

Chłodnik z botwinki

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 

 


Related Posts

Chłodnik z truskawek i awokado

Chłodnik z truskawek i awokado

Połączenie truskawek i pomidorów w daniach takich jak gazpacho to klasyka Jadłonomii. Jeszcze lepsze są same truskawki, nie zagłuszone przez pomidory. Taki chłodnik to idealna sprawa na piknik w ciepły dzień. Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu […]

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem. Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami