Chili z dynią i soczewicą

Chili z dynią i soczewicą

Bardzo lubię dania warzywne typu gulasz leczo czy chili. Mogłabym je jeść codziennie. Uwielbiam też warzywa z puszki i często je łączę ze sobą. Taka potrawka to codzienna dawka białka z roślin strączkowych, ale też pyszna, sycąca i aromatyczna uczta. Podane składniki to porcja na duży garnek (5l), jeśli masz mniejszy zrezygnuj z kukurydzy i dodaj mniej dyni. Jeśli masz ochotę na bardziej klasyczne chili, to przepis znajdziesz tutaj

Chili z dynią i soczewicą

Składniki:

2 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej namoczonej)

duża cebula

4 szalotki lub 4 ząbki czosnku

mała dynia piżmowa (obrana, wypestkowana i pokrojona na kawałki)

2 papryki (oczyszczone i pokrojone na  kawałki)

4 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki

łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki

po ćwierć łyżeczki kuminu, oregano, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu

sól (opcjonalnie)

2 liście laurowe

2 łyżki kakao

puszka czarnej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli

puszka kukurydzy (opcjonalnie)

puszka pomidorów lub opakowanie passaty pomidorowej

ryż i sok z limonki do podania (u mnie czarny ryż)

 

Jak przygotować chili z dynią i soczewicą?

Soczewicę ugotować do miękkości ok 20 minut. W tym czasie przygotować sobe pozostałe warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe.

Podsmażyć cebulę i szalotki. Dodać dynię, a po 10 minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki. Taka potrawka warzywna jest najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.

Chili z dynią i soczewicą

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem

Uwielbiam lasagne, a ponieważ jesienią mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni. Przypomina to nieco “grzanki” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni […]




Bitnami