Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol.

buraki

Zachwyciła mnie ich nazwa. jak się można było nie zakochać? Jeśli mamy słoik kiszonych buraków, można go długo przechowywać i mieć na zaś. Buraki są już pokrojone, więc wystarczy, że zrobimy sobie sos i mamy pyszny lunch.

 

Składniki

kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):

 

4 podłużne buraki

listek laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżka soli na litr wody

3 ząbki czosnku

 

sos:

po 2 łyżki oliwy

po łyżce miodu i octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

garść rukoli do dekoracji

 

kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni

Jak przygotować carpaccio z kiszonych buraków?

 

Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień.

 

Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami.

carpaccio z buraków


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na […]

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Najlepsze książki o fermentacji 2016

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest […]



  • Uwielbiam potrawy z buraków, do tej pory królowała na stole sałatka z buraków i koziego sera, ale warto spróbować czegoś nowego. Buraki i sok z buraków są również świetne na poprawę cery – dodatkowy bonus 🙂

    • Ugotowane Pozamiatane

      Dokładnie: smacznie i zdrowo!

  • Pyszne, bardzo lubię 🙂


Bitnami