Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. Dodatkowym powodem, dla którego zrobiłam tą sałatkę był nieplanowany zakup dużej ilości buraków odmiany słodki zwyrol.

buraki

Zachwyciła mnie ich nazwa. jak się można było nie zakochać? Jeśli mamy słoik kiszonych buraków, można go długo przechowywać i mieć na zaś. Buraki są już pokrojone, więc wystarczy, że zrobimy sobie sos i mamy pyszny lunch.

 

Składniki

kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):

 

4 podłużne buraki

listek laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżka soli na litr wody

3 ząbki czosnku

 

sos:

po 2 łyżki oliwy

po łyżce miodu i octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

garść rukoli do dekoracji

 

kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni

Jak przygotować carpaccio z kiszonych buraków?

 

Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień.

 

Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami.

carpaccio z buraków


Related Posts

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały […]

“W słoiku” – recenzja

“W słoiku” – recenzja

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To […]