Burrito alla studio kulinarne The Plate

Burrito alla studio kulinarne The Plate

Uwielbiam warsztaty kulinarne. To jeden z powodów, dla którego założyłam tego bloga. Jest coś magicznego w studiach kulinarnych, we wspólnym przygotowywaniu posiłku i uczeniu się nowych trików.

Najlepsze jest zawsze wspólne jedzenie. To jest nasze jedzenie, bo sami je zrobiliśmy, ale zwykle jest to coś, czego sami byśmy nie przygotowali, bo pracujemy pod kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż my. W The Plate szefem kuchni jest Sławomir Wojtysiak, a ja wybrałam się na jego warsztaty z rolowania.

Poznałam tam tajniki przygotowania burrito, gołąbków z kaczką, ziemniakami gotowanymi w kaczym tłuszczu i wężymordem, oraz naleśników z matchą i serkiem z orzechów nerkowca. Studio mieści się na Nowolipkach 15, więc składniki pochodzą z Hali Mirowskiej. Dobry nastrój zapewnia w nim piękne designerskie wnętrze, prosecco, opowieści podróżnicze oraz przemiła ekipa dowodzona przez Anię Hoa. To kolejny plus warsztatów gotowania – bardzo łatwo jest przełamać pierwsze lody z innymi uczestnikami. W końcu siedzi się razem przy jednym stole i je przygotowane razem potrawy. Część osób przyszła ze swoją mamą czy parterem, ale na koniec wszyscy byliśmy jedną wielką warsztatową rodziną.

burrito

 

Największą niespodzianką warsztatów były dla mnie ziemniaki gotowane w kaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym.

The Plate Nowolipki 15 w Warszawie

Składniki na 4 burritos:

4 szalotki drobno posiekane

ząbki czosnku przetarte przez praskę

pół kilo mięsa mielonego np. z indyka

100 ml czerwonego wina

limonka

po  łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu

2 łyżki papryki wędzonej

kilka gałązek świeżego tymianku

puszka pomidorów

100 gram suszonej żurawiny

 

4 blaty do tortilli

200 gram ryżu jaśminowego ugotowanego z łyżką kurkumy

awokado pokrojone w paski i skropione sokiem z limonki

 

sos:

200 ml jogurtu greckiego

sok z połówki limonki i otarta skórka

1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry

 

Przepis na burrito

Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz  świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem wyciętym z  pergaminu do pieczenia.

W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos jogurtowy mieszając razem wszystkie składniki sosu.

Na tortilli układamy ryż, paski awokado i farsz  mięsny. Zwinięte burrito grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z sosem.

 

The Plate Nowolipki 15 w Warszawie

 

The Plate

Adres: Nowolipki 15 w Warszawie

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Sałatka Santa Fe

Sałatka Santa Fe

Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, […]

Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci

Małe Przyjemności – recenzja studia kulinarnego dla dzieci

Pierwszy raz byłam w tej szkole gotowania na Dzielnej 15 w Warszawie na konferencji prasowej – premierze nowej książki kulinarnej. Zwykle jednak zamiast dziennikarzy i blogerów kulinarnych goszczą w niej mali kucharze.   Dzieci już 4-letnie uczą się tu gotować pod okiem trenerki, która nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami