Bubble tea z borówkami

Bubble tea z borówkami

Jakiś czas temu modne były napoje tylko bubble tea z perełkami tapioki, kolorowymi kuleczkami i różnymi galaretkami, które wciągamy przez szeroką rurkę. Wersja kupna jest strasznie słodka i nie wiadomo czy zdrowa, więc najlepiej zrobić własną wersję z gotowanej tapioki i zamrożonych jagód lub małych borówek. Borówki muszą być oczywiście mniejsze niż średnica słomki, więc jeśli w sklepie będą tylko duże, to spokojnie kup jagody. Tapiokę (taką w dużych perłach) i słomki kupuje się w sklepie azjatyckim. Jeśli chcesz zrobić sobię na początek 1 porcję, żeby wiedzieć czy nam posmakuje możemy poprosić o dodatkową słomkę w barze z bubble tea, żeby nie zostać potem z wielką ich paczką.

 

Składniki na każdą porcję:

2 łyżki tapioki w dużych perłach

pół łyżeczki ulubionego syropu (u mnie z czarnego bzu), ale może być też kupny do kawy

łyżeczka ulubionej herbaty

sok z połowy cytryny

garstka małych borówek lub jagód z zamrażalnika

szeroka słomka

przezroczysta duża szklanka lub słoik

Bubble tea z borówkami

Przepis na bubble tea z borówkami

Tapiokę gotujemy w bardzo dużej ilości wody przez pół godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Potrzebujemy cały garnek wody, bo perełki tapioki lubię się przykleić do dna i przypalić. Kiedy są gotowe stają się przezroczyste. W międzyczasie zaparzamy herbatę i zostawiamy do ostygnięcia. Po odsączeniu perełek przelewamy je zimną wodą i wkładamy do szklanki, z której będziemy pić nasz napój. Polewamy perełki syropem i mieszamy. Następnie dodajemy borówki lub jagody i zalewamy zimną herbatą. Pijemy przez słomkę!

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy […]

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

O tym błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy […]




Bitnami