Brokułowa sałatka warstwowa

Brokułowa sałatka warstwowa

Jeśli przetestowaliście już pozostałe moje sałatki warstwowe np. mimozę czy tuńczyka pod pierzynką i chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek.

brokulowa
Składniki:
400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 czerwone papryki
puszka kukurydzy konserwowej (odsączona)
opakowanie sera feta
duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
świeżo mielony pieprz
duża garść słonecznika łuskanego
Brokuły i ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni, tak by się nie przypalił.
Układamy warstwami: brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki, a następnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i połowę sosu jogurtowego. Posypujemy pieprzem. Kolejną warstwą będzie papryka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), feta (w kostkę), kukurydza i reszta sosu. Na wierzch sypiemy słonecznika.


Related Posts

Sałatka szopska z groszkiem

Sałatka szopska z groszkiem

Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem polskim. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach […]

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!   Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami […]